Zakelijk vastgoed is de naam voor vastgoed met een zakelijk bestemmingsplan. Je kunt hierbij denken aan winkelruimte, kantoorruimte, bedrijfsruimte of opslagruimte. Het is zowel mogelijk om zakelijk vastgoed te huren als te kopen. Het aanschaffen van zakelijk vastgoed is doorgaans een uitstekende investering voor lange termijn. Vind je geen vastgoed dat aan jouw eisen voldoet? Het is ook mogelijk om zelf een winkelruimte of kantoorruimte te laten bouwen.

Investeren in zakelijk vastgoed

Investeren in zakelijk vastgoed kan zeer lucratief zijn. Niet alleen spaar je doorgaans geld uit omdat de huren hoger liggen dan de hypotheek, maar ook kun je jouw pand op een later moment verkopen om de liquiditeitspositie van jouw bedrijf te verbeteren. Zakelijk vastgoed vormt ook een uitstekende aanvulling op je pensioenpotje als ondernemer. Wel is het belangrijk om kritisch te blijven op de locatie en de prijs van het vastgoed. Het risico voor ondernemers die een eigen bedrijfspand kopen is namelijk dat ze te weinig aan risicomanagement doen en te veel lenen. Ook gelden er tegenwoordig strenge milieuregels waar nog niet alle panden aan voldoen. Het kan dus zijn dat je eerst moet investeren in een verbouwing van het object om te voldoen aan de juiste milieunormen. Als ondernemer moet je dus de afweging maken of die investering de aankoop waard is. Het valt dus aan te raden om altijd een bouwkundige keuring uit te laten voeren, zodat je weet welke kosten je kunt verwachten.

Fiscaal afschrijven op vastgoed

Het investeren in zakelijk vastgoed heeft diverse fiscale voordelen. Zo kan een ondernemer jaarlijks afschrijven op vastgoed als dit bestemd is voor de verhuur omdat er fiscaal dan in principe sprake is van een bedrijfsmiddel. Op vastgoed dat niet wordt verhuurd aan derden kan fiscaal nog meer worden afgeschreven. Er zitten een aantal voorwaarden aan het afschrijven op zakelijk vastgoed. Vraag je boekhouder vooraf om advies om te kijken wat in jouw persoonlijke geval het meest voordelig is.

Controle over uitstraling bedrijf

Door zelf te investeren in zakelijk vastgoed ben jij niet langer afhankelijk van een verhuurder. Dit is prettig omdat je jouw pand zo in kunt richten als past bij jouw bedrijf. Zo kun je het interieur bijvoorbeeld helemaal aan laten sluiten bij jouw huisstijl en heb je ook de controle over het onderhoud en andere praktische zaken. Als je reclame wilt maken op je pand met bijvoorbeeld een reclamebord of lichtbak heb je mogelijk een omgevingsvergunning nodig. Je kunt bij jouw gemeente informeren welke eisen er gelden voor een omgevingsvergunning.

Categorie├źn: Bouw

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *