Aanstellen vertrouwenspersoon ondernemingsraad

In een ondernemingsraad is het altijd belangrijk om een vertrouwenspersoon aan te stellen. Het aanstellen vertrouwenspersoon ondernemingsraad is het fundament van een goede organisatie, maar waarom is dat zo belangrijk. Lees dat hieronder, want het belang van een vertrouwenspersoon wordt vaak onderschat.

 

Men heeft een plek om zijn hart te luchten

 

Een voordeel van een vertrouwenspersoon is dat men daar altijd een plek heeft om zijn hart te luchten. Zeker als er problemen zijn is dat de plek om heen te gaan. Een nadeel van problemen voorleggen aan collega’s, is dat die persoon dan zelf in de problemen kan komen. Dat is natuurlijk vervelend, want zo blijft er altijd een sfeer ontstaan waarin niets uitgesproken kan worden. Iedereen heeft namelijk andere belangen en wil ook niet risico nemen om zijn baan op het spel te zetten. Een vertrouwenspersoon kun je alles vertellen en daarom is het ook zo belangrijk om er één aan te stellen. Maar wat is nou een goede vertrouwenspersoon.

 

Objectiviteit

 

Een goede vertrouwenspersoon moet geen enkel belang hebben, anders is de functie van vertrouwenspersoon namelijk niet meer relevant. Een vertrouwenspersoon moet volledig objectief kunnen handelen, zonder dat die ergens voor hoeft te vrezen. Daarnaast moet een vertrouwenspersoon natuurlijk een schoon geweten hebben. Daarom wordt er bij een vertrouwenspersoon ook altijd in het verleden gedoken. Men moet een verklaring omtrent goed gedrag hebben en bijvoorbeeld niet in het verleden gemene dingen hebben gedaan. Dit schaadt namelijk de objectiviteit van een vertrouwenspersoon en deze objectiviteit is juist zo belangrijk.

 

Unieke positie

 

Een vertrouwenspersoon heeft natuurlijk een unieke positie in de raad. Zijn functie is om eventuele problemen aan te kaarten bij de leiding. Dit betekent dat hij of zij overal kennis van moet hebben, maar ook onpartijdig moet zijn. Ook in geschillen en dergelijke moet altijd gekeken worden wat de gepaste oplossing is. Die competenties moet de vertrouwenspersoon dus allemaal in zich hebben. Daar wordt een vertrouwenspersoon dan ook op uitgezocht. Vertrouwenspersonen vind je overigens niet alleen in de ondernemingsraad, maar ook op vele andere plaatsen. Grote organisaties kunnen vrijwel niet zonder een vertrouwenspersoon. Het is ook handig voor klokkenluiders. Als er echt iets mis gaat in de organisatie, kan die persoon zich tot de vertrouwenspersoon wenden. Ongeacht zijn hiërarchie in het bedrijf. Daarom worden er in overheidsinstanties ook vaak gebruikgemaakt van vertrouwenspersonen. Zij zorgen ervoor dat er een brug wordt geslagen en dat problemen snel worden benoemd en opgelost.

Categorieën: Zakelijk

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *