Overspannen behandeling

Overspannenheid is het stadium voor een burn-out. Je raakt overspannen wanneer je niet om kunt gaan met de stressoren die je ervaart. Het verschil tussen overspannen zijn en een burn-out hebben is dat je de overspannenheid terug kunt draaien door de oorzaken van de stress weg te nemen. Jaarlijks raken ongeveer 140.000 mensen overspannen. Wat zijn de symptomen van overspannenheid en welke behandeling kun je volgen?

 

Overspannen symptomen

 

De kans op overspannenheid is groter op het moment dat je plotseling zwaarder belast wordt dan gewoonlijk. Hierdoor verlies je het overzicht en raak je de grip op een situatie kwijt. Dit kan ertoe leiden dat het opeens een uitdaging wordt om de dagelijkse bezigheden uit te voeren. De klachten kunnen zich zowel op het werk als in de thuissituatie uiten. Het is een symptoom van overspannenheid als je de dagelijkse bezigheden alleen nog maar uit kunt voeren met veel moeite en je het gevoel hebt dat je onvoldoende controle hebt over je eigen leven. Het voelt alsof je problemen de overhand nemen. Dit gaat vaak gepaard met verschillende spanningsklachten zoals een gejaagd gevoel, concentratieproblemen, geheugenproblemen, prikkelbaarheid, vermoeidheid, onrustig slapen, overmatig piekeren en het moeilijk kunnen verdragen van drukte.

 

Behandeling overspannenheid

 

Als je overspannen bent geeft je lichaam een seintje. Neem deze klachten dan ook echt serieus om te voorkomen dat jouw overspannenheid zich ontwikkelt tot een burn-out. Je kunt de klachten zelf verminderen door te praten over je klachten. Door er over te praten word je namelijk automatisch bewuster van je klachten en kun je steun vanuit je omgeving krijgen. Ook helpt het om ontspanningsoefeningen te doen. Wat dit is, is voor iedereen anders. Misschien word je ontspannen van yoga, vind je het fijn om te zwemmen of om te gaan hardlopen. Tijdens deze activiteiten kun je jouw volle hoofd even helemaal leegmaken. Het is minstens zo belangrijk om gezond te eten. Een gezonde levensstijl is essentieel om over je overspannenheid heen te komen, ook al is het op dit moment waarschijnlijk het laatste waar je zin in hebt.

 

Professionele hulp overspannenheid

 

Lukt het je niet om zelf van de klachten af te komen? Dat is helemaal niet erg, het belangrijkste is dat je zo snel mogelijk overspannen behandeling zoekt. Breng een bezoek aan de huisarts om je situatie en klachten uit te leggen. De huisarts kan je doorverwijzen naar de juiste professional. Er zijn verschillende instanties waar er geen wachtlijst is en je direct terecht kunt bij een gespecialiseerde psycholoog.

 

Categorieƫn: Gezondheid

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *