Relatietherapie Almere

Je weet allemaal dat het hard werken is om een romantische relatie in stand te houden. Net als auto’s hebben ze regelmatig onderhoud nodig om ze goed te laten draaien. Als er een probleem is, is het best om het meteen te behandelen om verdere complicaties te voorkomen.

Vaak kun je zelf een deel van de problemen aanpakken. Maar ondanks je inspanningen moet je toch soms beroep doen op een professional om een kijkje te nemen en een handje te helpen. Helaas zijn er veel echtparen die pas in therapie gaan als er al aanzienlijke schade is aangericht in hun relatie. Dit wil niet zeggen dat de relatietherapie niet effectief meer kan zijn. Toch zal het een veel uitdagender en tijdrovender inspanning zijn, die veel inzet en inspanning van beide partners vergt.

 

Wat is relatietherapie?

Relatietherapie is een vorm van psychotherapie waarbij een therapeut met klinische ervaring werkt met echtparen, en hen inzicht laat krijgen in hun relatie om conflicten op te lossen. Daardoor zal de tevredenheid over de relatie verbeteren met behulp van een verscheidenheid aan therapeutische interventies. Hoewel de praktijk van relatietherapie Almere kan variëren afhankelijk van de theoretische oriëntatie van de therapeut, hebben alle relatietherapieën de neiging om de volgende algemene elementen te betrekken:

 

  1. een focus op een specifiek probleem (bijv. seksuele problemen, internetverslaving, jaloezie)
  2. actieve deelname van de therapeut aan de behandeling van de relatie zelf, in plaats van elk individu afzonderlijk
  3. oplossingsgerichte, veranderingsgerichte interventies in een vroeg stadium van de behandeling
  4. een duidelijke vaststelling van de behandelingsdoelstellingen

 

Relatietherapie begint meestal met enkele standaard interviewvragen over de geschiedenis van de relatie en met een verkenning van de familie van elke partner, de waarden en de culturele achtergrond. De therapeut kan de eerste sessies eventueel gebruiken voor een crisisinterventie.

 

De relatietherapeut zal het koppel vervolgens helpen bij het identificeren van het onderwerp waarop de behandeling zich zal richten, het vaststellen van behandelingsdoelen en het plannen van een behandelstructuur.

Tijdens de behandelingsfase zal de therapeut het koppel helpen om inzicht te krijgen in de relationele dynamiek die het probleem in stand houdt, terwijl hij beide partners helpt om elk van hun rollen in de disfunctionele interacties te begrijpen. Dit zal hen helpen om de manier waarop ze de relatie met elkaar ervaren te veranderen.

Hoewel het verkrijgen van inzicht belangrijk is, is een ander belangrijk aspect van relatietherapie het daadwerkelijk veranderen van gedrag en manieren van interactie met elkaar. Relatietherapeuten zullen de partners vaak huiswerk meegeven om de vaardigheden die ze in therapie hebben geleerd toe te passen op hun dagelijkse interacties.

 

Voor wie is het?

Relatietherapie is gunstig voor elke vorm van relatie, of partners nu hetero, homo, gemengd ras, jong, oud, verloofd of getrouwd zijn. Bijvoorbeeld, een onlangs verloofd koppel zou voordeel kunnen hebben bij eeen pre huwelijkse begeleiding. Het is een onschatbare kans om de verwachtingen van de relatie aan te pakken voordat ze gaan trouwen. Een ander koppel, 25 jaar samen, zou kunnen ontdekken dat relatietherapie een effectieve manier is voor hen om een gevoel van opwinding en romantiek in hun relatie terug te krijgen.

Categorieën: Therapie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *